שחזור ייחודי: כך התחרש סיפור ההצלה הגדול של יהדות בודפשט

השנה מציינים בישראל ובעולם 80 שנה לשואה בהונגריה. מוזיאון השואה בית העדות שבמושב ניר גלים, ליד אשדוד, הקים במיוחד לרגל יום השנה העצוב מתחם יוצא דופן, המדמה רחוב אמיתי בגטו בבודפשט. 

רחל רוזנמן עפר, מנכ"לית מוזיאון השואה בית העדות, מספרת: "ריכוז ושילוח יהודי הונגריה החל בימים אלה בשנת 1944, כאשר היו האחרונים לשילוח להשמדה מקרב יהודי אירופה. כיוון שהשילוחים קרו בשלב כה מאוחר, הם היו מהירים באופן מיוחד. בתוך כחודשיים שולחו לאושוויץ מרבית יהודי הונגריה. 

האחרונים שנותרו היו יהודי בודפשט. בחורף 1944־1945 התרחש אפוס הצלה מופלא, שבזכותו שרדו רבים מיהודי בודפשט. בית העדות מספר במיצג את הסיפור שהיה לסיפור ההצלה המשמעותי ביותר שהתרחש בשואה". 

מפקד חיל האוויר לשעבר אלוף (במיל') אליעזר שקדי הוא בנו של משה מנדל (שקדי) ז"ל, שהלך לעולמו לפני תשע שנים, ואשר בגיל 19 גויס בכפיה לפלוגות העבודה של הצבא ההונגרי אבל נמלט והגיע ל"בית הזכוכית" בבודפשט - שם סייע בהצלת אלפי יהודים בחלוקת תעודות שווייצריות מזויפות, ובהברחת יהודים נוספים לתוך המתחם ששוחזר בתצוגה במוזיאון. 

אלוף שקדי מספר על אביו: "לאור מראהו כנער בלונדיני, תפקידו היה לצאת בכל יום לחלק את התעודות המזויפות ליהודים ברחבי בודפשט, בתקווה שאלה יעזרו להציל את חייהם. יצא כל יום, ולא ידע אם יחזור. אין כל ספק כי 'בית הזכוכית' הציל את חייו של אבא ואת חייהם של עוד אלפים רבים, ועזר לאבא שלי להציל יהודים". 

בית העדות יקיים הערב (ראשון) ב־20:00 את טקס הזיכרון השנתי שלו בסימן גבורת הנשים בשואה, ותנחה את הטקס פעילת זכויות הנשים לינור אברג'יל. 

2024-05-05T15:05:02Z dg43tfdfdgfd