עם רכבל ואמנות רחוב – שכונת העוני הקולומביאנית שרוצה להינצל על ידי תיירות

הרחוב שנקרא בעבר "דרך הפשע" בשכונת העוני סיודד בוליבר שבבוגוטה הפך ל"רחוב הצבע", כשהוא גדוש ביצירות גרפיטי מרהיבות. בשמיים נעים קרונות רכבל שפטרו את התושבים מפקקים אינסופיים ומהווים אטרקציה למבקרים. "המטרה היא שהשכונה תהיה אחד מאתרי התיירות המרכזיים של בוגוטה"

במהלך הנסיעה ברכבל שאורכת 15 דקות ניתן להתרשם מהבתים הרעועים, אך הצבעוניים, של שכונת סיודד בוליבר (Ciudad Bolivar). בעוד במקומות מסוימים בעולם התושבים המקומיים סובלים מעומס תיירים ונאבקים כדי להפחית את כמות המבקרים, באחת השכונות העניות של בוגוטה בירת קולומביה מקווים כי התיירות תרים את השכונה.

ויש להם מה להציע. נקודת התצפית אל פאראיסו (גן העדן) משקיפה על הנוף הייחודי של השכונה. משם ממשיכים המבקרים אל "רחוב הצבע" שכולל ציורי קיר איכותיים שמספרים את ההיסטוריה של השכונה הענייה ותושביה. 

"רצינו להשתמש באמנות כדי להסיר חלק מהסטיגמה שמחוברת לסיודד בוליבר", הסבירה לואיזה סאבוגאל (24), תושבת השכונה ואחת מיוצרות פרויקט צבעי בוגוטה. סאובאל ועמיתתה מאי רוחאס השיקו את הפרויקט בשנת 2016, כאשר הזמינו עשרות אמני רחוב מקומיים ובינלאומיים לצייר על קירות השכונה וחזיתות הבתים. 

נראה שזה עבד: האזור כעת מושך כ-400 תיירים בחודש, מה שהוביל להקמה של בתי עסק שמוכרים מזון ושתייה ומציעים סיורי תיירים. 

אנראס סאנטאמריה, מנהל מועצת התיירות האזורית, אמר בשיחה עם AFP כי הרחוב שמעוטר כעת בציורי גרפיטי נקרא בעבר "דרך הפשע" בעקבות הרציחות ומקרי השוד הרבים שאירעו בו. "השנה לא היה לנו מקרה פשע אחד באזור", הוא התגאה. "המטרה היא שסיודד בוליבר תהיה אחד מאתרי התיירות המרכזיים של בוגוטה באמצעות השקעות בעסקים מקומיים ובתשתיות".

לא רק אמנות מסייעת בהשבחת השכונה. השקת הרכבל בשנת 2018 עשתה שינוי עצום והקלה על תושבי השכונה לצאת לעבוד ברחבי בוגוטה. בעבר כדי לצאת מהשכונה נדרשה נסיעה של 80 דקות באוטובוסים בדרכים צרות ולא סלולות ברובן, וכעת ניתן לעשות זאת תוך רבע שעה. הרכבל יכול להעביר 7,000 אנשים בשעה ב-163 קרונות. הוא גם מהווה אטרקציה למבקרים שצופים על האזור ממעוף הציפור. 

מריה סאנדובול, תושבת השכונה, פתחה לפני ארבעה חודשים חנות קטנה למכירת טָמָלֶה, מאכל מסורתי שמורכב ממסה שמאודה או מבושלת בעטיפת עלי בננה. היא אמרה ל-AFP: כמעט מחצית מהמכירות שלה הן לתיירים. 

בקרוב ייפתח בשכונה מרכז לתיירים, ויוכשרו 40 מדריכים. אולם, שינוי התדמית הוא תהליך ארוך, במיוחד עבור מבקרים מקומיים. "אני חושש להוציא את הטלפון שלי ולצלם את הגרפיטי", אמר תומאס ולסקז (30) מצ'אפינרו, שכונה של המעמד הבינוני-גבוה בצפון בוגוטה, שביקר בשכונה.

משבר חריף ביחסי קולומביה-ישראל

בשבוע שעבר נשיא קולומביה גוסטבו פטרו הצהיר על ניתוק היחסים הדיפלומטיים בין מדינתו לישראל. לאחר הצהרת הנשיא משרד החוץ בבירה בוגוטה פרסם הודעה רשמית שממנה ניתן ללמוד כי על אף ניתוק היחסים, קולומביה תמשיך להעניק סיוע קונסולרי לאזרחי קולומביה בישראל ובשטחים - כ-4,000 במספר - כך שהמשמעות היא שאין מדובר בניתוק יחסים מלא. עדיין לא ברור אם וכיצד ההצהרה תשפיע בפועל על ישראלים שמבקרים בקולומביה, אך ככל הנראה ישראלים יוכלו להמשיך ולהיכנס למדינה.

בקולומביה, נציין, יש קהילה יהודית המונה 5,000 איש, רובם חיים בבוגוטה. במדינה גרים גם כ-500 ישראלים. מרקוס פקל, מנכ"ל הקהילה היהודית בבוגוטה, אמר ל-ynet: "אנטישמיות כבר יש פה, לא ברמה של ארה"ב ואירופה. בטוח שמצב כזה גורם לאי-נוחות בקהילה היהודית, אבל לא חושב שזה יגיע לאנטישמיות ברמה של אירופה. הנשיא כבר מזמן מזדהה עם הפלסטינים, הוא תמיד תמך באש"ף. אבל בהודעה הרשמית מדברים על שתי מדינות לשני עמים ושלום בין העמים. בהודעה הרשמית מדברים על נתניהו וממשלת ישראל ולא על מדינת ישראל והעם הישראלי. הם עושים אבחנה". 

עו״ד חיים רוזנטל, הנמנה גם הוא על הקהילה היהודית בקולומביה, שוחח עם ynet וסיפר כי ההודעה של הנשיא על ניתוק היחסים הפתיעה את הקהילה היהודית. לדעתו אין סכנה לישראלים או ליהודים בקולומביה, אך צריך בכל זאת לנקוט במשנה זהירות: "המצב מבחינת הביטחון של יהודים וישראלים הוא בסדר, אבל אנחנו לא יודעים מה יכול לקרות בעקבות האמירה הזו. צריך להיות עם עיניים פקוחות. הקולומביאנים לא מגיבים בצורה כל כך דרמטית להצהרה הזו".

2024-05-07T12:04:27Z dg43tfdfdgfd