מסדר כנפיים: ספירת הפרפרים בישראל בעיצומה

ההרגשה בימים האחרונים היא של שיא הקיץ, אבל רשמית אנחנו בעיצומו של האביב - הידוע גם כעונה שבה מאות חובבי פרפרים יוצאים לשדות, לשטחים הפתוחים ולשמורות הטבע לספירת הפרפרים השנתית. ביניהם נמצאים תושבי עוטף עזה שיבצעו את המשימה ממקום מושבם הזמני, וגם אראל שובייב בן ה-14 שחזר לאחרונה לביתו ומתרגש להשתתף במרדף אחרי החרק הנחמד: "באזור שדרות יש יותר פרפרים מאשר באילת"

מדי שנה, בתקופת האביב ובמהלך חג הפסח, מאות אוהבי פרפרים מצטיידים בנעליים נוחות ובמשקפת ויוצאים למשימה חשובה: ספירת הפרפרים השנתית, שמתקיימת בהובלת אגודת חובבי הפרפרים בישראל. במסגרת המיזם, שמתקיים זו השנה החמישית, הציבור מוזמן לזהות ולספור פרפרים בשטחים פתוחים, בשמורות טבע, ביישובים ולמעשה בכל מקום ברחבי ישראל. כדי להשתתף, יש לעמוד במקום אחד במשך 15 דקות, לזהות פרפרים ולספור אותם. 

גם אוהבי טבע בעוטף עזה היו שותפים משך שנים בספירה השנתית. הפעם, הם יעשו זאת ממקום מושבם הזמני. רמי הורביץ, אנטמולג וחוקר מזיקים בחקלאות מקיבוץ כפר עזה, יספור פרפרים בנתניה. הוא משמש כמנטור לאראל שובייב בן ה-14 משדרות, שחזר לפני כחודש לביתו. 

"כשהייתי בכיתה א' המורה למדעים לימדה אותנו על כל מיני חרקים, ואז הגיעה לפרפר זנב סנונית", סיפר אראל. "מאז התאהבתי בפרפרים והתחלתי לגדל אותם. פינו אותנו למלון רויאל גרדן באילת וחזרנו לאחרונה. וטוב שכך. באזור שדרות יש יותר פרפרים מאשר באילת". 

רמי הכין לאראל שביל לספירת פרפרים. "אם יוצאים קצת מהעיר יש שטח גדול שאפשר להסתובב בו". כל אוהבי הפרפרים התלהבו מהנער שהצטרף אליהם לפני כשנתיים. 

"אראל הוא נער שהתמחה מאוד במדע הפרפרים", סיפר הורביץ. "ואני חונך אותו בניטור. הוא מגדל מינים שונים שאסף בשדות והבית שלו והפינה שלו בבית הספר מלאים עם קופסאות ובתוכן זחלים ופרפרים. הסיפור איתו החל כשהיה בן 11, כשפנתה אליי המורה לטבע מבית הספר. היא שמעה שאני עוסק בחרקים וסיפרה שיש להם ילד שמשוגע לחרקים. היא ביקשה שאבוא לבקר בבית הספר, ועשיתי הרצאה עם פרפרים וחרקים. הילדים מאוד סקרנים ושואלים שאלות כל הזמן. ואראל הראה לי איך הוא מגדל אותם. אחרי שנה כבר היינו בפגישה של אגודת חובבי הפרפרים בכפר יהושע. סיפרתי לכולם מה הוא עושה. הוא ממש נעשה בר סמכא בזיהוי. אם ימשיך בכך הוא יכול להיות מדען ממש רציני". 

רמי נמצא כיום במושב אודים במרכז. רוב קהילת כפר עזה נמצאת במלון שפיים, ורבים החלו לעבור לקרווילות שהוקמו בסמוך. "מי שייסד את המושב הם ניצולי שואה. גם אנחנו קצת ניצולי שואה אז זה מתאים לנו. אני סופר שם פרפרים, ויש שם יותר פרפרים מאשר בנגב. לספירה יש הרבה מטרות, ובין היתר לרכוש את הלב של הצעירים וחובבי הטבע. זו מטרה מאוד יפה בעיני". 

לספירה שותפים קק"ל, המארג והמרכז הישראלי למדע אזרחי במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, רשות הטבע והגנים ועוד. 

לאה בנימיני, נציגת אגודת חובבי הפרפרים ומרכזת הספירה השנתית, אמרה כי "השתתפות בספירת הפרפרים הגדולה חשובה לאיסוף מידע עבור המדענים, כך שכל ילד וילדה, כל תושב או אורח יכולים להקדיש זמן קצר ולהיות חלק ממאמץ גדול של איסוף תצפיות על פרפרים באזורים בהם נמצאים. הנתונים של הספירה נאספים ומועברים למדענים וכך אפשר להבין שינויים ומגמות באוכלוסיות הפרפרים בישראל".

2024-04-25T04:30:01Z dg43tfdfdgfd