חוקרים סבורים: מצאנו את המקום שבו מת הקיסר הרומי הראשון

וילה שכוסתה בהתפרצות הוולקנית של הר וזוב בשנת 79 לספירה, טומנת בחובה ממצאים שהתכתבו עם מותו של אוגוסטוס קיסר. האם מדובר בצעד משמעותי בדרך למציאת המקום שבו מת מי שנחשב בעיני היסטוריונים רבים כגדול הקיסרים הרומיים?

קבוצת ארכאולוגים, בראשות חוקרים מאוניברסיטת טוקיו, גילתה חלק מווילה רומית, שנבנתה לפני אמצע המאה הראשונה. וילה זו, ליד העיירה נולה בדרום-מערב איטליה, נמצאה מתחת לשרידי מבנה אחר. מהממצאים שהתגלו באתר, עולה כי לא רק שהמבנים הללו ניזוקו בהתפרצויות הוולקניות של הר וזוב השונות, אלא שמדובר בשטח שעשוי היה להיות המקום בו שאף גאיוס יוליוס קיסר אוקטביאנוס (אוגוסטוס קיסר), מייסד השושלת היוליו-קלאודית, ראשון קיסרי רומא ומי שלדעת היסטוריונים רבים - גם החשוב שבהם, את נשימותיו האחרונות, לפני שמת ב-19 באוגוסט בשנת 14 לספירה. 

הקביעה הזו מגיעה על בסיס חפיפה של הממצאים, שהתגלו עם כתביהם של פובליוס קורנליוס טקיטוס שהיה אחד מגדולי ההיסטוריונים של העת העתיקה, הסופר וההיסטוריון הרומי גאיוס סווטוניוס טרנקווילוס, וההיסטוריון והמגיסטראט היווני-רומי דיו קסיוס קוקיאנוס, שבהם נכתב כי אוגוסטוס קיסר מת בשנת 14 לספירה בווילה של משפחתו, בסמוך לנולה.

ממצאי החפירות הארכאולוגיות בנולה, שממוקמת במחוז קמפניה, בשפלה שבין הר וזוב לרכס הרי האפנינים, הם רבי ערך ומשמעות משום שבעבר נהוג היה לחשוב כי רק אזורים מדרום להר וזוב, דוגמת הערים הרומיות העתיקות פומפיי והרקולנאום, ניזוקו קשות כתוצאה מההתפרצויות הוולקניות. 

כעת, התגלה כי וילה זו ממוקמת מצפון להר הגעש המפורסם, בעמק סומה וזוביאנה. כבר בשנת 1929 גילה באופן מקרי איכר מקומי חלק ממבנה נטוש. למרות שארכאולוגים החלו בחפירות באתר, וכבר החלו לזהות רמזים לכך שמדובר בווילה של אוגוסטוס קיסר, מלאכתם לא הושלמה מפאת סיבות כלכליות שמנעו מהם לחשוף אותה במלואה. מצב זה השתנה בשנת 2002 כאשר חוקרים מאוניברסיטת טוקיו החלו בפרויקט בין-תחומי, בשיתוף עם ארכאולוגים מקומיים, במטרה להשלים את המשימה. 

החפירות הניבו את מציאתם של חפצים רומיים רבים, פסלי שיש יפים, מבנה ענק עם חדרים שונים, ציורי קיר, תבליטים ופסיפסים. "החפירות סביב הר וזוב נמשכות מאז המאה ה-18. היה ידוע שמתחת לאפר ולפסולת מההתפרצות הגדולה ביותר בשנת 79 לספירה, טמונים חפצים רומיים שונים", אמר קוהיי סוגיאמה, ארכאולוג מאוניברסיטת טוקיו. "רוב המחקרים בהקשר זה, מתמקדים באזורים מדרום להר הגעש מכיוון ששם נגרם הנזק הרב ביותר. במשך למעלה מ-20 שנה, חפרנו חלקים נרחבים מהווילה ולאחרונה חשפנו מספר חדרים ואלמנטים אדריכליים אחרים נוספים". 

החוקר היפני הוסיף: "באמצעות תיארוך פחמן רדיואקטיבי, ובעזרת וולקנולוגים שביצעו ניתוח נוסף, קבענו כי הממצאים החדשים שהתגלו, היו קבורים מתחת לחומר געשי מההתפרצות שאירעה ב-79 לספירה".

סוגיאמה ועמיתיו למחקר חשפו את ממדי ההרס המשמעותיים באזור הצפוני של הר וזוב, כולל נזקים שנגרמו כתוצאה מזרימות לבה ונחשולים פירוקלסטיים. במהלך החפירות ב-2002, גילו החוקרים כי המפלסים העליונים של הווילה נבנו באמצע המאה השנייה, כך שהקומות התחתונות של הווילה נבנו עוד קודם לכן. ממצא זה מצביע על חוסנם של תושבי האזור ומאמצי הבנייה מחדש שהם יזמו בעקבות האסון שפקד בשנת 79 לספירה את אזור סומה וזוביאנה. 

לעומת זאת, בפומפיי, הותירו השכבות העבות של האפר הוולקני והזרימות הפירוקלסטיות את העיר נטושה במשך מאות שנים. "סוג זה של מחקר חשוב מכמה סיבות", אמר סוגיאמה. "לא רק שהוא מקשר בין ראיות פיזיות למקום מגוריו של אוגוסטוס קיסר, שמוכר בעיקר דרך כתבים היסטוריים, אלא שהוא גם שופך אור על הכלכלה והחברה המקומית באזור זה באותה תקופה, שאולי הייתה משגשגת ומשמעותית יותר ממה שחשבו קודם לכן. ללמוד על האופן בו תושבי האזור התאוששו מאסונות טבע שפקדו אותם, עשוי לסייע לנו כיום", סיכם סוגיאמה, תוך הבעת תקווה שהוא ועמיתיו ישיגו את המימון הנדרש כדי להמשיך בחפירות, במטרה להוכיח סופית כי אכן מדובר בווילה של אוגוסטוס קיסר.

2024-05-07T04:39:10Z dg43tfdfdgfd