16 בקשות דחייה: כך מסכלים נתניהו ויוסי שלי דיון בהוצאות המשפחה

16 בקשות דחייה: כך מסכלים נתניהו ויוסי שלי דיון בהוצאות המשפחה

לפני 15 חודשים הוגשה לבג"ץ עתירה נגד הצ'ק הפתוח שהכנסת רשמה לכיסוי הוצאות משפחת נתניהו מכספי ציבור ■ למרות אזהרה מפורשת של שופט העליון נעם סולברג, ראש הממשלה ומנכ"לו לא הגיבו עד כה לעתירה ומונעים דיון בה

May 19th, 14PM May 19th, 14PM אבי בר-אלי

כמעט 15 חודשים חלפו מאז שוועדת הכספים בכנסת רשמה את אחד מרגעי השפל שלה, ובהליך מחטפי אישרה למשפחת נתניהו צ'ק פתוח לכיסוי הוצאותיה מכספי ציבור.

בעקבות ההחלטה השערורייתית, שעברה בזכות רוב קואליציוני, הוגשה במרץ אשתקד עתירה לבג"ץ. אלא שמאז, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, סירב להשיב עליה ומנכ"ל משרדו, יוסי שלי — לא היה מוכן לחתום על תצהיר. זאת, אחרי שמשרד המשפטים הסתייג ממנגנון כיסוי ההוצאות שאושר בכנסת וקבע כי אכן קיימת בו בעיה משפטית.

מאז הדיון המשפטי הפנים-ממשלתי חלפו יותר מארבעה חודשים — אך תשובת משרד ראש הממשלה לעתירה עדיין לא הוגשה. כך מנעו נתניהו ושלי במשך חודשים ביקורת על מנגנון כיסוי ההוצאות, שהמשיך בינתיים לשלם ללא בקרה ראויה.

בתחילת מאי נשלחה הפרקליטות לבג"ץ כדי לבקש דחייה מספר 14 במועד האחרון להגשת התגובה לעתירה. שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, נעתר לה ודחה את המועד הסופי ליום חמישי האחרון — אך הבהיר מפורשות "כי לא יינתנו אורכות נוספות".

אלא שגם ביום חמישי לא הוגשה תגובת משרד ראש הממשלה. תחילה ביקשה הפרקליטות דחייה של יממה נוספת (בקשה 15 במספר), וביום שישי הגיעה בקשת הדחייה ה-16, למשך יומיים נוספים.

"על אף מאמצים רבים להשלמת הליך האישור, נכון לשעת כתיבת שורות אלו טרם התקבל תצהיר חתום, וחלף זאת התקבלו הערות נוספות לטיוטת התגובה", נמסר לבית המשפט, שלא הגיב לשתי הבקשות המאוחרות.

העותרים, עורכי הדין גלעד ברנע וגלעד שר, הגיבו בחריפות לבקשות הדחייה ובסוף השבוע טענו כי נתניהו ושלי עושים דין לעצמם, תוך הפרה בוטה של החלטה שיפוטית, ובכך "מונעים קיומה של ביקורת שיפוטית על מעשיהם, ממניעים אישיים".

לפי שעה לא ברור אם בכוונת ראש הממשלה למסור היום את תגובתו או לבקש אורכה נוספת. כך או אחרת, נתניהו כבר "הרוויח" שנה של בקרה רופפת על הוצאותיו בזכות גרירת הרגליים.

זאת, מכיוון ששני משיבים נוספים שמופיעים בעתירה, שרה ויאיר נתניהו, השיבו לעתירה כבר לפני שנה.

טיולי לחו"ל בסופ"ש ושיפוץ בריכה

בפברואר אשתקד אישרה ועדת הכספים, בהליך מזורז ומפוקפק, כי הציבור יישא לא רק במימון ההוצאות בשני המעונות הפרטיים של נתניהו — בקיסריה ובירושלים — אלא יישא גם בהוצאות שרה נתניהו. התשלום כולל הכפלת הוצאות הביגוד וההיסעים והכפלת מספר העוזרים האישיים משניים לארבעה. אך הסעיף השערורייתי מכל הוא הפיקוח המקצועי על הוצאות המשפחה. כלומר, "ועדת השלושה" תבוטל.

ועדה זו כללה את מנכ"ל משרד ראש הממשלה ושני שומרי סף: היועצת המשפטית של המשרד וחשב המשרד. במקום ועדת השלושה, הוחלט להפקיד את בקרת ההוצאות רק בידי המנכ"ל, איש הליכוד יוסי שלי, אף שהוא איש אמונו של נתניהו וכפוף לו. ואמנם, בתוך זמן קצר כבר אישר שלי לבני הזוג נתניהו ביקורי סופ"ש יקרים בחו"ל, וכן דן בשיפוץ הבריכה הפרטית של נתניהו בקיסריה.

לטענת עורכי הדין ברנע ושר, ההחלטה הפרסונלית, הרטרואקטיבית והתקדימית של ועדת הכספים התקבלה בחוסר סמכות, נעדרה תשתית עובדתית והתעלמה מעברה הפלילי של משפחת נתניהו בכל הנוגע למימון הוצאות מעון ראש הממשלה.

בדיון שקיים שלי בינואר עם משרד המשפטים, בעיצומה של המלחמה, הובהר לו כי הסרת הפיקוח על הוצאות הכספים היא בעייתית מבחינה משפטית, וכך גם הכיסוי הגורף מדי להוצאות אשת ראש הממשלה.

המשפטנים הציעו לשלי לסייג את שני הסעיפים האלה — ואולם עד כה, משרד ראש הממשלה לא נעתר לכך.

תגובת משרד ראש הממשלה לידיעה לא התקבלה.

2024-05-19T11:58:48Z dg43tfdfdgfd